Categories Srećan život

Niskokalorijski i napici bez kalorija imaju važnu ulogu u kontroli telesne težine

Rezultati studije koja je proučavala navike osoba koje su smanjile i uspešno održavaju telesnu težinu, objavljene u naučnom časopisu Obesity, pokazali su da napici sa malo ili bez kalorija mogu da pomognu pri kontroli ukupnog unosa kalorija.

diet soda

Nedavno objavljena studija u prestižnom časopisu Obesity proučavala je konzumiranje niskokalorijskih i napitaka bez kalorija kod osoba koje su smanjile telesnu težinu i uspešno je održavaju, a uključene su u američki Nacionalni registar za kontrolu telesne težine (NWCR) osnovan da bi se proučavale karakteristike i ponašanje pojedinaca pri dugotrajnom uspešnom održavanju gubitka telesne težine.

Rezultati studije pokazali su da većina učesnika smatra da je promena navika kod konzumiranja napitaka korisna za gubitak telesne težine i njegovo održavanje. Najčešća i najvažnija promena, i kod smanjenja telesne težine i kod njenog održavanja posle toga, jeste veće konzumiranje vode, a za njom sledi smanjenje unosa napitaka sa standardnim brojem kalorija.

Pedeset osam odsto učesnika koji su održavali smanjenu telesnu težinu redovno je konzumiralo niskokalorijske i napitke bez kalorija, dok je 10 odsto njih redovno konzumiralo napitke zaslađene šećerom.

Glavnih pet razloga za izbor niskokalorijskih i napitaka bez kalorija bili su: ukus, gašenje žeđi, deo rutine, radi smanjenja kalorija i kao napitak uz obrok.

Skoro 80 odsto učesnika koji su konzumirali niskokalorijske i napitke bez kalorija je reklo da smatra da im oni pomažu da kontrolišu ukupan unos hrane ili kalorija.

Ovi rezultati govore da beskalorijski i niskokalorijski napici mogu da imaju važnu ulogu u programu kontrole telesne težine.

Izvor: Obesity

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *