Categories Srećan život

Društvo, hoćemo na kafu?

Mladi i kafa

NutricionistaPiše: Branko Bjelić,
nutricionista dijetetičar

Tinejdžeri i oni tek neku godinu stariji, međusobno druženje nazivaju odlaskom na kafu. To je i vreme kada se popije prva šoljica kafe, a potom usledi i po koja šoljica više. U kući ili obližnjem kafiću, s mlekom ili bez njega, slatka ili gorka, kafa postaje omiljen napitak mladih. U tome nema ničeg lošeg, posebno kada postoji umerenost u njenom konzumiranju. No, mladost i umerenost ne idu često zajedno. Koliko to onda kafa, i koju kafu mogu da popiju, a da to prija njihovom zdravlju?

Želim kafu, moram da se razbudim!

Mladi, a to mogu da čuju i od starijih koji su naklonjeni ovom crnom napitku, veoma brzo prepoznaju njene pozitivne efekte na organizam. Stanje pojačane koncentracije, bržeg učenja, posebno noću, jer kafa održava budnost, brzo se prepoznaju. Zato i nije neuobičajeno da, kako obaveze rastu, mladi popiju neku šoljicu kafe više, posebno na tromesečju ili pred ispit.

Ono što karakteriše današnje odrastanje adolescenata je i porast broja proizvoda koji nisu kafa, a sadrže kofein, tako da se mladi po konzumaciji kofeina približavaju odraslima. Početna nenaviknutost na kofein stoga nije ništa neuobičajeno. Da se ne bi osetila uznemirenost, lupanje srca ili neuobičajena nesanica, savetujem ograničavanje dnevnog unos kofeina.

Gazirana i zaslađena pića koja u jednoj limenci sadrže i do 45mg kofeina treba zameniti vodom ili limunadom. Uživajte u čokoladi, ali znajte da i ona u 50g ima istu količinu kofeina. Jedan od načina, naročito za one koji vole aromu kafe, jeste pijenje kafe bez kofeina. Kafa bez kofeina druženje će učiniti još privlačnijim, posebno u popodnevnim i večernjim satima. Zdrav i neporemećen san koji će potom uslediti će na najprirodniji način obnoviti intelektualnu i fizičku snagu.

Grand Aroma Dekofe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *