Categories Lekovito bilje

Trovanje hranom: Izlečite se prirodnim napicima

Nedovoljna termička obrada i neadekvatno čuvanje namirnica pogoduju razvoju bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom.

djumbir

Simptomi trovanja hranom su povraćanje, proliv, hladan znoj, bolovi u stomaku i malaksalost. Takođe, mogu se javiti i grčevi, krvava stolica, dehidratacija i problemi sa nervnim sistemom.

Kako sprečiti?

Leti, kada su temperature veoma visoke, hrana se brže kvari, a to se naročito odnosi na mleko, jaja i proizvode koji ih sadrže, pa treba voditi računa o njihovom skladištenju, a prilikom kupovine proveriti svežinu i rok trajanja.

Šta preduzeti?

U slučaju trovanja hranom mogu pomoći prirodni napici koji čiste organizam od toksina, nadoknađuju izgubljenu tečnost i otklanjaju mučninu i bolove u stomaku.

* Kašičicu suve nane preliti šoljom ključale vode i ostaviti 15 minuta da se malo ohladi. Dodati sok od pola limuna i piti nezašećereno više puta dnevno.

* U šolju ključale vode staviti kašičicu đumbira u prahu, promešati i poklopiti. Posle pola sata tečnost procediti kroz gazu i popiti čaj.

* Skuvati ovsenu kašu u dosta vode, procediti i mlaku tečnost piti dva puta dnevno. Može joj se dodati sok od južnog voća.

Izvor: Lekovito bilje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *