Categories Uradi sama

Koristite klima uređaje na ispravan način

Čini se da je konačno došlo pravo leto, uz visoke temperature na kakve smo godinama unazad navikli. Imajući u vidu ovakve temperature, klima uređaji će konačno moći da ispune svoje zadatke – da na adekvatnu i željenu temperaturu rashlade naše domove.

Family_Living Room 1

Pre uključivanja klima uređaja, potrebno je da znate nekoliko korisnih stvari kako bi uređaje koristili na ispravan način, a vaše telo prilagodili temperaturnoj razlici.

  • Maksimalna temperaturna razlika između temerature napolju i u klimatizovanoj prostoriji ne bi trebalo da bude veća od 5 do 10 Celzijusovih stepeni (°C)
  • Temperatura u prostoriji je relativna i inidivudalna stvar, ali optimalna temperatura leti je od 20 do 24 °C što je dobro za organizam
  • Kod čestih ulazaka u klimatizovani prostor i izlazaka na vrućinu, i obrnuto, potrebno je smanjivanje temperaturne razlike i izjednačavanje temperature ukoliko je boravak u klimatizovanoj prostoriji bio duži. Ovo radite postepeno, ne odjednom
  • Kada uđete u prostoriju, ne uključujte klimu na maksimum, već postepeno podižite temperaturnu razliku
  • U prostoriji u kojoj boravite treba ubaciti i svež vazduh, tako da na početku rada klima uređaja, otvorite prozor

Kako kaže Ivan Jevđić, trener za klima uređaje i belu tehniku u kompaniji Samsung, da bi klima uređaji dobro radili, potrebno ih je pravilno koristiti, poštovanjem propisa proizvođača i redovnim servisiranjem.

Kako bi filteri bili čisti, potrebno ih je prati jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, pogotovo ako se klima često koristi. Filteri se peru mlakom vodom, bez bilo kakvih sredstava. Mrežaste filtere možete sami očistiti, a na novim modelima, bolje pozicioniranje položaja filtera omogućava da ga možete skloniti jednostavnim pokretom, oprati i posle vratiti na uređaj“, napominje Jevđić.

Family_Living Room 2

Zbog prašine, bakterija ili štetnih čestica, klima uređaje treba čistiti i kontrolisati pred svaku sezonu, dva puta godišnje, ukoliko se klima koristi i za grejanje i za hlađenje, s tim što ukoliko u prostoriji ima duvanskog dima i masnoće, klima mora češće da se servisira.

Klimu treba postaviti tako da vazduh indirektno dolazi do ljudi, nije dobro da su mlaznice usmerene tako da direktno duvaju na vas. Ukoliko vam prostor u kome ste planirali montažu klima uređaja ne dozvoljava drugačiji vid postavke, novi modeli klima uređaja kompanije Samsung, poseduju specijalne režime hlađenja, za brzo hlađenje prostorije, a zatim mogu nastaviti rad u „ugodnom režimu“, koji upravo omogućava strujanje indirektnog vazduha“, napominje Jevđić.

U vreme savremenih tehnologija, mnogi proizvođači svojim korisnicima nude rešenja koja doprinose zaštiti zdravlja, pročišćavaju vazduh ili maksimalno štede energiju. Najnovije Samsung klime u sebi imaju ugrađene HD filtere koje eliminišu nečistoću iz vazduha, neutrališu OH radikale i prečišćavaju alergene. Novi modeli trouglastog dizajna, imaju HD filtere sa tri specijalna premaza, koji sprečavaju povratak bakterija, alergena i virusa u prostoriju u kojoj se boravi. Spas od štetnih zagađivača iz vazduha je S-plazma jonizator koji uklanja štetne zagađivače iz vazduha kao što su prašina, bakterije, čak virus H1N1, pretvarajući ih u bezopasnu vodenu paru.

Pojedini novi modeli, osim opcije za pokretanje klima uređaja putem mobilnog telefona sa bilo kog mesta i u bilo koje vreme, pružaju mogućnost provere na pametnom telefonu status zaprljanosti filtera, odnosno koliko vremena je ostalo do njegovog čišćenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *