Categories Uradi sama

5 grešaka koje činite prilikom pranja veša

Pranje rublja izgleda kao jednostavan posao – ubacite ga u mašinu, stavite malo praška i stisnete dugme. No, takav pristup pranju veša često može dovesti do neželjenih posledica. Njegov donji veš obojen u ružičasto, a vaša svilena košulja je uništena.

pranje vesa

 

Evo šta sve može poći naopako prilikom pranja veša…

1. PREVIŠE DETERDŽENTA

Na uputstvima proizvođača obično piše da treba napuniti čep deterdžentom za veš. No, biće vam dovoljna i trećina ili pola čepa. The Wall Street Journal je 2010. godine pisao o takozvanoj epidemiji prekomernog korišćenja sredstva za pranje veša pri čemu se u mašini stvara prevelika količina pene. Pena dolazi na vrh i sa sobom povlači nečistoće pri čemu ne dolazi odmah do ispiranja. Reč je o balonu prljavštine zbog kojeg odeća nikad neće biti zaista čista – ako ste sipali previše sredstva za pranje veša.

2. DETERDŽENT SE NE RAZGRAĐUJE

Pri kupovini praška ili tekučnog sredstva za pranje veša treba obratiti pažnju može li se razgraditi u hladnoj vodi. Neka sredstva namenjena su upravo za pranje u hladnoj vodi, dok druga nisu. Ako smanjite temperaturu na mašini, pripazite da je sredstvo koje ste upotrebili razgradivo u hladnoj vodi.

3. POGREŠNO STE NAPUNILI BUBANJ

Jeste li znali da postoji red kojim se prljava odeća ubacuje u mašinu? Najprljavije komade ubacite poslednje!

4. NE ODVAJATE ODEĆU

Tamno s tamnim, svetlo sa svetlim, to (verovatno) već svi znaju. No, treba pripaziti i na materijale. Rastegljive helanke perite samo sa sličnim rastegljivim tkaninama, ali ne i s plišanom trenerkom jer će se pliš zalepiti za helanke. Peškire perite posebno ako želite da vam odeća iz mašine izađe bez ‘grudvica’.

5. PRETERUJETE S OMEKŠIVAČEM

Omekšivači vešu daju predivan miris kojem je teško odoleti, ali na odeći i ostalim perivim predmetima ostavljaju poseban sloj. To je veoma problematično kod peškira jer sloj koji ostavlja omekšivač umanjuje moć upijanja. Ako već ne želite da se odreknete omekšivača, smanjite količinu. Umesto celog čepa, sipajte pola.

Izvor: vecernji.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *