Categories Inspiracija

Pin-up devojke: Nekada seks simboli, a danas uzori!

Merilin Monro

Čuvene devojke sa postera u vojničkim sobama zavladale su svetom pre mnogo godina. Pin-up modeli (pin-up na engleskom „zakačiti na zid“), postale su deo masovne ili pop kulture u periodu između dva svetska rata. Međutim, njihove prve fotografije pojavile su se još krajem 19. i početkom 20. veka.

pinap

Uglavnom fotografije, a ponekad i crteži ovih devojaka, modela, glumica i pevačica, pojavljivali su se u raznim časopisima i reklamama, a najčešće su bile simbol muškaraca van kuće. Tako ih u holivudskim filmovima najčešće srećemo okačenim na zid studentske ili vojničke sobe, kao i u kabinama kamiona.

Karakteristike pin-up devojaka uglavnom su lokne, korseti, duboki dekoltei, haljine na tufne, kao i specifičan način šminkanja. Veoma svetao ten, sa ponekim naglašenim ili lažnim mladežom, jarkocrveni karmin i oči iscrtane ajlajnerom. Ove devojke bile su izraženih oblina, tačno onako kako je društvo u tim godinama nalagalo da devojka izgleda.

Beti Grejbl
Beti Grejbl

Najpoznatija pin-up devojka, s početka 20. veka, bila je američka glumica Beti Grejbl. Nakon nje, kao pin-up modeli, proslavile su se tridesetih godina prošlog veka Greta Garbo i Marlen Ditrih, četrdesetih Lorin Bekol, Ingrid Bergman, Rita Hejvort i Džudi Garland, pedesetih Sofija Loren i Merilin Monro. Mnogo kasnije, devedesetih godina prošlog veka, u ovu grupu svrstane su i Pamela Anderson i Karmen Elektra. Ovaj stil danas ponosno nosi „kraljica burleska“ Dita fon Tiz.

Dita fon Tiz
Dita fon Tiz

Pin-up devojke nekada su bile seks simboli, a danas su, pogotovo u poslednjoj deceniji, postale uzor, barem što se imidža tiče. Na internetu postoje čitavi sajtovi sa tutorijalima o tome šta od garderobe nositi, kako se našminkati i koju frizuru napraviti, kako bi ličile na pin-up devojke. Instagram je prepun fotografija devojaka koje kopiraju ovaj stil.

Da li se određeni trendovi vraćaju ili neke stvari nikada neće izaći iz mode – pokazaće nam vreme!

Autor: Life Content, J.J.
Foto: 20thcenturyfox, Instagram, Pinupfiles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *