Categories Fitness

Zašto se prilikom brzog hodanja javlja bol u potkolenici

Milan ZaricAutor: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Svakodnevno mi devojke u teretani postavljaju pitanje vezano za bol u predelu potklenice u toku brzog hoda. Uglavnom je on regijski i usko povezan sa jednom od kostiju prednjeg dela potkolenice, a to je tibia.

Bol se najčešće javlja prilikom brzog hodanja na pokretnoj traci i nešto ređe kada se na traci trči. Prvi savet kod ovakvog bola je da se kod onih koji brzo hodaju postepeno poveća nagib na traci. Da bih objasnio zašto je bitno povećati nagib moramo razjasniti zašto se problem javlja.

brzo hiodanje

Glavni uzrok bola je svakako učestala kontrakcija stopala ka potkolenici, naročito kod brzog hoda. Kako je ta mala mišićna regija kod većine devojaka nedovoljno jaka onda je trenutna bol neminovnost, možda i bitniji razlog pojave problema predstavlja sam nadražaj pokosnice (periosta) tibie koji uzrokuje bol.

Ako povećamo nagib na traci na 3% ili čak malo više, smanjićemo pokret stopala ka potkolenici pa samim tim smanjujemo mogućnost da se neprijatan bol javi. Jednostavno se malim povećenjem nagiba ovaj problem može efikasno rešiti ili preventivno ga možemo sprečiti.

Naravno, nije baš kod svih osoba ovako prosto, kod onih gde pomenuti savet ne donese očekivanu reakciju moramo pristup problemu promeniti. Pošto se cela regija na prednjoj strani potkolenice na neki način „upali“ rešenje mogu biti hladne obloge u toku treninga na traci i naročito nakon vežbanja. Led ima sposobnost da efikasno sanira mikro traume koje se pojavljuju dok vežbamo, njihovo saniranje će u velikoj meri smanjiti pojavu bola i mogućnost povređivanja. Regiju možemo hladiti ledom, hladnim gelovima ili peškirom koji je pokvašen hladnom vodom.

*Ako se bol u predelu potkolenice javlja duži vremenski period i gde pomenuti saveti ne donesu željenu reakciju onda je odlazak lekaru svakako najbolja odluka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *